oktatás és vizsgáztatás helyben
Kezdőlap Nyelvvizsgák Angol (Ixam)

Tájékoztató az iXam államilag elismert, egynyelvű angol nyelvvizsgáról

A TIT-iXam nyelvvizsgarendszer a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat jogtulajdonában álló új nyelvvizsgarendszer. A központ más vizsgarendszerekben szerzett több évtizedes vizsgáztatói tapasztalata, vizsgázóival és vizsgáztatóival való közvetlen kapcsolata vezetett oda, hogy egy sajátságosan Magyarországra tervezett, az itteni igényeknek legjobban megfelelő részben elektronikusan letehető, könnyen elérhető és gyors eredményt szolgáltató államilag elismert nyelvvizsgarendszert hozzon létre.

A Magyarországon fejlesztett vizsgák között az TIT-iXam nyújt először lehetőséget azoknak, akik a digitális kommunikációban otthonosan mozognak, talán biztonságosabban, mint a papíralapú vizsgázás területén.

Az iXam nyelvvizsgarendszer angol nyelvvizsgája államilag elismert egynyelvű vizsga, melyet az akkreditáció feltételeinek megfelelve a KER szintjeihez illesztve négy szinten (A2, B1, B2 és C1) hoztunk létre és kívánjuk működtetni a jövőben. A vizsgarendszer létrehozásánál az egyszerűség, a maximális átláthatóság, a vizsgázóbarát nyelvvizsga kialakítása voltak az irányadó szempontok.

AZ IXAM VIZSGA RENDSZER AKKREDITÁCIÓJA SZERINT akkor sikeres a komplex vizsga,
ha a vizsgázó az írásbeli és a szóbeli vizsgarészen összesen eléri a 60%-ot (72 pont B1 szinten) és legalább 40%-os eredményt az egyes készségeknél (írás, olvasott szöveg értése, beszédértés, beszédkészség) is. Így kapja meg a vizsgázó a végleges pontot (maximum 120 pontot), illetve százalékos eredményét. A vizsgázó ilyenkor sikeres államilag elismert komplex bizonyítványt kap.
Amennyiben a vizsgázó komplex vizsgára jelentkezett, és az összpontszáma nem éri el a komplex vizsgán elérhető pontok 60%-át, de az írásbeli vizsgarészen vagy a szóbeli vizsgarészen eléri a készségenkénti 40%-os határt valamint a fél vizsgán megszerezhető pontok legalább 60%-át, akkor részbizonyítványt kap (írásbeli vagy szóbeli bizonyítványt).

A sajátos vizsgarendszer minden, angol vizsgára készülőt igyekszik elérni:

  • Az iXam vizsgarendszer célcsoportját egyfelől, elsősorban fiatal felnőttek, érettségire készülők, vagy diplomaosztás vagy külföldi tanulmányút előtt álló egyetemisták alkotják,
  • másfelől a dolgozó felnőttek, akiknek a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolniuk nyelvtudásukat.
  • Elérhető a vizsgával egyenértékű papíralapú változat is. Ez a választási lehetőség azon vizsgázni szándékozóknak készült, akik ezt a hagyományos formátumot részesítik előnyben.

Mindenképpen az iXam vizsgát válassza, ha…

  • egy olyan angol nyelvvizsgát keres, amely nagy részben elektronikus,
  • kiemelkedően rövid idő alatt, akár a vizsga utáni 7. munkanapon már tudni szeretné az eredményét,
  • a vizsga közben az egynyelvű szótár használata Önt is magabiztossá teszi,
  • tapasztalt vizsgáztatókkal, egy vizsgázóbarát nyelvvizsgát szeretne tenni,
  • állami támogatás igénybevételével, akár díjmentesen szeretne nyelvvizsgázni.