B1 vizsga részletes tájékoztató

Goethe-Zertifikat B1 (alapfokú) német nyelvvizsga fiataloknak (Jugendliche 12 éves kortól) és felnőtteknek (Erwchsene 15 éves kortól) ajánlott. A német nyelv önálló használatát dokumentálja, és a Közös Európai Referenciakeret (KER) hatszintű skáláján a harmadik (B1) szintnek felel meg.
A vizsga 2019. januártól mind komplex, mind pedig részvizsgaként (szövegértés-íráskészség = írásbeli vizsgarész, vagy halláskészség-beszédkészség = szóbeli vizsgarész) letehető illetve ismételhető.

Ön a vizsga sikeres letételével igazolja, hogy …

megérti a fontosabb információkat olyan világos, standard szövegekben, amelyek ismerős, a munkával, iskolával, szabadidővel stb. kapcsolatos témákról szólnak.

  • elboldogul a legtöbb olyan helyzetben, amely a nyelvterületre történő utazás során adódik.
  • egyszerű, összefüggő szöveget tud alkotni olyan témákban, amelyeket ismer, vagy amelyek az érdeklődési körébe tartoznak.
  • le tud írni élményeket és eseményeket, álmokat, reményeket és ambíciókat, továbbá képes rövid indoklásokat és magyarázatokat megfogalmazni.

Goethe-Zertifikat B1 (alapfokú) vizsga moduláris felépítésű és a következő részekből áll: szövegértésíráskészségbeszédértés (labor) és beszédkészség.

Szövegértés (olvasáskészség)

Képes blogbejegyzések, e-mailek, újságcikkek, hirdetések és írásos utasítások megértésére. Képes a fő információk, fontos részletek, valamint álláspontok és vélemények megragadására.
A vizsgarészre rendelkezésre álló idő: 65 perc

Íráskészség (szövegalkotás)

Képes baráti és hivatalos e-mailek/levelek megírására, valamint véleménye írásos megfogalmazására hozzászólás formájában egy fórumon.
A vizsgarészre rendelkezésre álló idő: 60 perc

Beszédértés (halláskészség)

Képes hangosbemondón hallott szövegek, rövid beszámolók, informális beszélgetések, valamint a rádióban hallott eszmecserék megértésére. Képes a fő mondanivaló és a fontos részletek megragadására.
A vizsgarészre rendelkezésre álló idő: 40 perc

Beszédkészség (2019. januártól a szóbeli vizsga vizsgázópárban történik)

Képes a vizsgázó-partnerével hétköznapi témákról, pl. utazásról beszélgetni. Ennek során képes a kérdésekre válaszolni, véleményét elmondani, valamint javaslatokat tenni. Képes hétköznapi témában szabadon prezentációt tartani és a kapcsolódó kérdéseket megválaszolni.
A vizsgarész időtartama: 15 perc

A sikeres vizsgához modulonként és modulpáronként is (szövegértés-íráskészség = írásbeli vizsgarész) (halláskészség-beszédkészség = szóbeli vizsgarész) legalább 60%-os eredményt kell elérni.


Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy kérdése van, írjon nekünk és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.