B2 vizsga részletes tájékoztató

Goethe-Zertifikat B2 (középfokú) német nyelvvizsga felnőtteknek (ERWACHSENE) , valamint 2019-től már fiataloknak (JUGENDLICHE) is (16 év felett) szól. A vizsga a haladó (középszintű) nyelvtudást dokumentálja, és a Közös Európai Referenciakeret (KER) hatszintű skáláján a negyedik (B2) szintnek felel meg.

A vizsga 2019. januártól mind komplex, mind pedig részvizsgaként (szövegértés-íráskészség = írásbeli vizsgarész, vagy halláskészség-beszédkészség = szóbeli vizsgarész) letehető illetve ismételhető.

A vizsga sikeres letételével Ön igazolja, hogy …

  • meg tudja érteni az összetettebb konkrét vagy elvont témájú szövegek fő gondolatmenetét, beleértve a szakterületének megfelelő szakmai beszélgetéseket is.
  • folyamatos és természetes módon olyan szintű normális interakciót tud folytatni anyanyelvű beszélővel, hogy az egyik félnek sem megterhelő.
  • világos, részletes szöveget tud alkotni különböző témák széles körében, és ki tudja fejteni véleményét egy aktuális témáról úgy, hogy részletezni tudja a különböző lehetőségekből adódó előnyöket és hátrányokat.

Goethe-Zertifikat B2 (középfokú) vizsga moduláris felépítésű és a következő részekből áll: szövegértésíráskészségbeszédértés (labor) és beszédkészség.

Szövegértés (olvasáskészség)

Képes különböző szövegek, például fórumhozzászólások, folyóirat- és újságcikkek, kommentárok és előírások megértésére. Képes a fő információk, fontos részletek, valamint álláspontok, vélemények és szabályok megragadására.
A vizsgarészre rendelkezésre álló idő: 65 perc

Íráskészség (szövegalkotás)

Képes fórumhozzászólás formájában véleményt nyilvánítani és megindokolni azt egy aktuális társadalmi témával kapcsolatban. Ezenkívül képes hivatalos levél megírására szakmai kontextusban.
A vizsgarészre rendelkezésre álló idő: 75 perc

Beszédértés (halláskészség)

Képes interjúk, előadások, beszélgetések és megnyilvánulások megértésére hétköznapi helyzetekben és rádióműsorok formájában. Képes a fő mondanivaló és a fontos részletek megragadására.
A vizsgarészre rendelkezésre álló idő: 40 perc

Beszédkészség (2019. januártól a szóbeli vizsga vizsgázópárban történik)

Képes rövid előadást tartani megadott témában, majd beszélgetőtársával beszélgetni arról. Ezenkívül képes egy vita keretében érveket felsorakoztatni.
A vizsgarész időtartama: 15 perc

A sikeres vizsgához modulonként és modulpáronként is (szövegértés-íráskészség = írásbeli vizsgarész) (halláskészség-beszédkészség = szóbeli vizsgarész) legalább 60%-os eredményt kell elérni.


Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy kérdése van, írjon nekünk és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.